Képzés

Mivel Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg ezt a tevékenységet, jelenleg is a legnagyobb területet ellátó szervezet hazánkban és az új bohócdoktorok képzését is az Alapítvány biztosítja, valamint én is az Alapítvány keretein belül dolgozom, így az Alapítvány képzési rendszerén keresztül szeretném bemutatni, milyen képességek, képzések kellenek ahhoz, hogy egy bohócdoktor helyt állhasson a kórház falai között.

Greifenstein János

A Piros Orr bohócdoktorai fő foglalkozásukat tekintve színészek és előadóművészek, akik speciális képzések után vehették fel a bohócdoktori köpenyt. Az Alapítvány nagy hangsúlyt feketet a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetre vonatkozó képzésére. Greifenstein János művészeti vezető felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta vagy előadóművész tartott már kurzust számukra. A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Greifenstein János mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

 

Felvételi követelmények

Sok vitát szült már az a kérdés, hogy csak színészekből, előadóművészekből válhat-e bohócdoktor, vagy „civilek” is képezhetőek-e erre a munkára. Gyakran jelentkeznek pedagógusok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, akik – bár a maguk területének elsőrangú szakemberei – színészi képességeknek nincsenek birtokába. Ezekből a jelentkezőkből sajnos csak elenyészően kevesen bizonyulnak képesnek erre a munkára. A tapasztalat szerint elengedhetetlen bizonyos színész-technikai, karakterépítési illetve improvizációs jártasság ehhez a munkához. A rokon-szakmák közül talán a drámapedagógusok rendelkeznek leginkább a szükséges képességekkel, hiszen ők is a színház eszközeit használják a gyerekekkel való munkájuk során. Természetesen mindez a másik oldalról is igaz. A színészek sorában is szép számmal vannak, akik híján vannak olyan képességeknek, amire a bohócdoktori munkában szükség van.

A külföldi és hazai szokásrendszer szerint egyaránt a művészeti vezető feladata eldönteni egy felvételi workshop alkalmával, hogy a jelentkezők közül kik kezdhetik el a képzést. Ő a felvételi során feladat-formában tesz fel a jelentkezőknek olyan kérdésekkel, amelyek megvilágítják alkalmasságukat a pályára. A felvételi gerincét koncentrációs játékok, mozgásos feladatok, egyéni- és páros helyzetgyakorlatok alkotják. Ezek alatt a jelentkező észrevétlenül számot ad színészi kvalitásain kívül nyitottságáról, érzékenységéről, koncentrációs képességéről. Fontos megfigyelési szempont, hogy mennyire képes partnerrel együttműködni, és milyen gyorsan tud kapcsolatot kialakítani valakivel, hiszen a kórházi munka során sokszor pillanatok alatt kell ráhangolódni egy beteg gyerekre, megérezni, mire van éppen a legnagyobb szüksége, és megteremteni vele egy közvetlen, bizalmas kapcsolatot, amelyben feloldódhat. Külföldön több helyen a felvételi része egy civil megfigyelés a kórházban, ahol a jelölt megnézheti a bohócdoktorok munkáját és eldöntheti, valóban belevág-e ebbe a munkába. Spanyolországban például senki nem kezdheti meg e nélkül a képzést.

Ezeken a szakmai-technikai követelményeken kívül természetesen emberi kívánalmak is vannak. Előnyös, ha valaki eleve kiegyensúlyozott, optimista személyiséggel rendelkezik, aki minden helyzetnek megtalálja a jó oldalát. A jó humor és a gyerekszeretet sem hátrány a munka során. Mindazonáltal általános emberi követelmény-listát felállítani nem lenne értelme.

Színészi  és bábos képzés

Pszichológiai  és orvosi képzés

Zenés képzés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: