Felvételi követelmények

Sok vitát szült már az a kérdés, hogy csak színészekből, előadóművészekből válhat-e bohócdoktor, vagy „civilek” is képezhetőek-e erre a munkára. Gyakran jelentkeznek pedagógusok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, akik – bár a maguk területének elsőrangú szakemberei – színészi képességeknek nincsenek birtokába. Ezekből a jelentkezőkből sajnos csak elenyészően kevesen bizonyulnak képesnek erre a munkára. A tapasztalat szerint elengedhetetlen bizonyos színész-technikai, karakterépítési illetve improvizációs jártasság ehhez a munkához. A rokon-szakmák közül talán a drámapedagógusok rendelkeznek leginkább a szükséges képességekkel, hiszen ők is a színház eszközeit használják a gyerekekkel való munkájuk során. Természetesen mindez a másik oldalról is igaz. A színészek sorában is szép számmal vannak, akik híján vannak olyan képességeknek, amire a bohócdoktori munkában szükség van.

A külföldi és hazai szokásrendszer szerint egyaránt a művészeti vezető feladata eldönteni egy felvételi workshop alkalmával, hogy a jelentkezők közül kik kezdhetik el a képzést. Ő a felvételi során feladat-formában tesz fel a jelentkezőknek olyan kérdésekkel, amelyek megvilágítják alkalmasságukat a pályára. A felvételi gerincét koncentrációs játékok, mozgásos feladatok, egyéni- és páros helyzetgyakorlatok alkotják. Ezek alatt a jelentkező észrevétlenül számot ad színészi kvalitásain kívül nyitottságáról, érzékenységéről, koncentrációs képességéről. Fontos megfigyelési szempont, hogy mennyire képes partnerrel együttműködni, és milyen gyorsan tud kapcsolatot kialakítani valakivel, hiszen a kórházi munka során sokszor pillanatok alatt kell ráhangolódni egy beteg gyerekre, megérezni, mire van éppen a legnagyobb szüksége, és megteremteni vele egy közvetlen, bizalmas kapcsolatot, amelyben feloldódhat. Külföldön több helyen a felvételi része egy civil megfigyelés a kórházban, ahol a jelölt megnézheti a bihócdoktorok munkáját és eldöntheti, valóban belevág-e ebbe a munkába. Spanyolországban például senki nem kezdheti meg enélkül a képzést.

Ezeken a szakmai-technikai követelményeken kívül természetesen emberi kívánalmak is vannak. Előnyös, ha valaki eleve kiegyensúlyozott, optimista személyiséggel rendelkezik, aki minden helyzetnek megtalálja a jó oldalát. A jó humor  és a gyerekszeretet sem hátrány a munka során. Mindazonáltal általános emberi követelmény-listát felállítani nem lenne értelme.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: