BOHÓCDOKTOROK

 „Az orvostudomány hosszú ideig mostohán bánt a gyermekekkel, tudomásul vették, hogy a csecsemők közül sokan korán meghalnak, többnyire fertőző betegségekben. A XX. század gyerekgyógyászatának fő törekvése az volt, hogy megvédjék a gyerekeket a fertőzésektől, ezért a kórház rendje rideg volt és kemény, a falak fehérre voltak meszelve, színes tárgyak nem kerülhettek be, szigorúan eltiltották a látogatásokat. El lehet képzelni, mennyire megviselte ez a gyerekeket. Ehhez képest nagyon sok minden változott. A gyerekrészlegek színesek, barátságosak lettek. A szülők is egyre többet lehettek bent a kórtermekben, ma már törvény adta joguk.”   /Dr. Cserháti Endre professzor/

 

A bohócdoktor születése

A bohócdoktor névvel a legtöbben a híressé vált Patch Adams című filmen keresztül ismerkedtek meg. A filmben Robin Williams által alakított orvos 20 munkatársával indította el kórházát,miután 43 évesen elvégezte az orvosi egyetemet. Olyan kollégékat vett maga mellé, akik a testi tünetek kezelésén túl a lelki gyógyítást is hasonló fontosságúnak tartották. Ma 1000 fős kórházat vezet Californiában.

Michael Christensen

Az első kórházi „Bohócterápia részleget” (Clown Care Unit) Michael Christensen hozta létre 1986-ban, New Yorkban. Christensen színházi tanulmányai végeztével Paul Binderrel közösen megalapította az azóta világhírűvé vált Big Apple Circust. Itt lépett először porondra bohóckaraktere, Mr. Stubs (Borosta), aki 1986-ban immár Dr. Stubs-ként először látogatta meg fehér köpenyben és piros orrban a beteg gyerekeket. Az ötlet akkor jutott eszébe, amikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Azóta világszerte értelmet nyert a szó: bohócdoktor. Európa számos országában jöttek létre hasonló alapítványok, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban és Svédországban is. Christensen ma is New Yorkban dolgozik. Bohócdoktorainak száma meghaladja a 90-et. Számos díjjal ismerték el munkásságát. Többek közt birtokosa a humanitárius munkáért járó Raul Wallenberg díjnak, de magáénak tudhatja a gyermekorvosok által odaítélt – nevével ellentétben komoly elismerésnek számító – Vörös Csontváz díjat is. New Yorkban nemzeti kincsként tartják számon.

A magyarországi Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alpította az osztrák Rote Nasen szervezet. Greifenstein János, az alapítvány művészeti vezetője így nyilatkozik a bohócdoktori munkáról:

Mikor a betegség megtámadja a testet, hadrendbe állnak az orvosok, és pirulával, injekcióval, műtéttel küzdenek a támadás ellen. Ám a betegség megtámadja a lelket is. Mégpedig igen alattomosan. A lélek betegsége mindig fertőző. Nem csak a beteg gyerek lelke sérül, hanem a szülőké, rokonoké, barátoké is. Mindenkié, aki személyes kapcsolatban van a beteggel. Nem kivétel ez alól az orvos és a nővér sem. Nekik még azzal a nehézséggel is szembe kell nézniük, hogy kórházban kell tartaniuk, meg kell szúrniuk a gyereket…további lelki sebeket kell ejteniük a gyógyulás érdekébenMi, bohócdoktorok nyugalmat próbálunk adni a betegség feldolgozásának lelki folyamatában. Igyekszünk megtalálni a kisbetegekben működő belső erőket, azokat „kézen fogjuk” és „megdolgoztatjuk”. A nevetés igen fontos gyógyszer, mert a lélekre fordított figyelemmel segít a gyógyulásban.

2006-ban Michael Christensen Magyarországon járt, és csatlakozott egy vizit erejéig a Piros Orr bohócdoktoraihoz:

 

 

 

 

Bohócdoktorok a világban

Egyesült Államok: 

A Michael Christensen által 1986-ban alapított Big Apple Circus – Clown Care Unit jelenleg 17 csapattal működik Amerika-szerte, többek között Atlantában, Baltimoreban, Bostonban, Chicagoban, Miamiban, New Havenben, New Yorkban, Seattleben és Washingtonban. Összesen több, mint 90 bohócuk járja a kórházakat, évente mintegy 200 ezer gyermeket látogatva. Különlegesen képzett bohócaik zenélnek, zsonglőrködnek, bűvészkednek, de nagy hangsúlyt fektetnek az orvosi beavatkozások kifigurázására, így oldva a gyerekek félelmét. Akcióik között szerepel „piros orr beültetés”, „kakaó-transzfúzió” vagy „névtábla-pörgető teszt”. Nem azt keresik egy beteg gyereknél, hogy mi nincs rendben, hanem, hogy mi az ami rendben van. A gyermekkórházak összes részlegét látogatják. Ott vannak az intenzív osztályon, az égési osztályon, a transzplantáción, a gyermek AIDS központokban és a sűrgősségi osztályon is.

 

Franciaország:

 A Le rire médecin-t – amely az első európai bohócdoktor alapítvány – az amerikai származású Caroline Simonds alapította. 1991-ben, Párizsban. Caroline (később Dr. Zsiráf) orvosi tanulmányai után zenei, színészi és pantomimes képzést kapott, majd évekig Christensen bohócaként dolgozott New Yorkban. Majd Párizsban letelepedve férjével létrehozták saját alapítványukat.

46 bohócuk hetente két alkalommal jár Párizs, Nantes, Orleans, Lyon és Marseille kórházaiba, ahol elsősorban énekelnek, zenélnek, varázsolnak, báboznak. Képzésükben kiemelt szerepe van a zenei oktatásnak. Rendkívül sokféle hangszeren játszanak (harmónika, fuvola…), és szinte zenekari produkciónak beillő darabokkal készülnek. Gyakran a folyósón vagy egy kórteremben elhelyezkedve zenekart alakítanak az őket körülvevő gyerekekből, nővérekből és szülőkből, és közösen improvizálnak dalokat. Alapelvük, hogy minden akciónak a gyerekből kell kiindulnia. Nem ragaszkodhat a bohóc előre eltervezett produkcióhoz, mert azzal megköti saját fantáziáját és kreativitását. Céljaik között szerepel a gyerekek aktivitásának, játékkedvének visszaadása azáltal, hogy egy időre ápoltból egy előadás létrehozójává és részesévé válnak. Fontosnak tartják azt is, hogy megadják a lehetőséget a gyerekeknek érzéseik szabad kifejezésére, és nagy hangsúlyt kap munkájukban a gyerekek közti viszony mélyítése, hogy a bohócok távozása után is megmaradjon köztük egy erőt adó kapcsolat.

 

Hollandia:

A holland Cliniclowns 1992-ben jött létre Amszterdamban, és rövid idő alat az egyik legnagyobb bohócdoktor alapítvánnyá nőtte ki magát.Közel 60 bohóc dolgozik 100 kórházban Hollandia városaiban (Alkmaar, Delft, Hága, Rotterdam, Utrecht, Veldhoven…) Bár munkájuk megegyezik a többi bohócdoktor alapítványéval, egy szembetűnő különbség, hogy bohócaikon soha nincs fehér köpeny, és arcukat sem festik. Csak ruházatuk és persze piros orruk árulkodik kilétükről.

Speciális bohócmunkával találkozhatunk a másik holland alapítványnál. A My friend the clown (Mijn Vriend de Clown)-t 2002-ben Eindhovenben alapította Arno Huibers, hogy elősegítse a bohócok megjelenését idősekkel foglalkozó intézményekben is. Hubers alapító tagja volt a Cliniclowns-nak, és a romániai bohócdoktorokat is ő indította el pályájukon. A holland alapítvány hat speciálisan képzett bohóca dementiában, Alzheimer kór utólsó stádiumában illetve Down-szindrómában szenvedő betegekkel foglalkozik. Egyedül járják a kórházakat. Lassú, nyugodt, csendes akcióik során nem beszélnek. Bábokat, zenedobozt, lufit használnak, pantomimeznek. Betegeik gyakran egyáltalán nem reagálnak jelenlétükre. Néha egész héten egyetlen mosolyt kapnak, a legváratlanabb pillanatban. Egészen különleges, bensőséges hangulat lengi körül őket. Mozgásuk, megjelenésük finom, könnyed, már-már éteri. Képzésük 4-5 hónapig tart, melynek része a megfigyelés civilben, a közös workshopok és az egyéni képzés. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mennyire bohócok ők, vagy inkább különleges terapeuták. Ehhez persze pontosan körül kellene határolni, mit jelent bohócnak lenni. Erre később még vissza is térek. Egyenlőre azonban elég annyi, hogy a bohóc egy érzelmileg erősen töltött karakter, ami sok esetben a szellemileg sérült embereknek érthetetlen lehet. A bohóc világtörvényeket állít fel, melyeken belül ő létezik. Ezek leggyakrabban rendkívül egyszerűek, mégis meg kell őket érteni. Arno Huibers nagy érzékenységgel és sok tapasztalattal keresi a bohóc útját ezekhez az emberekhez is.

 

Németország:

1994-ben a Big Apple Circus egyik bohócdoktora, Laura Fernandez segítségével alapult meg a Die Clown Doktoren alapítvány Németországban, Wiesbadenben. A következő évek során 22-re emelkedett a képzett bohócok száma, és 5 új város kórházát képesek ellátni. Bohócaiknak rendszeresen részt kell venniük továbbképző workshopokon és pszichológiai tréningeken. Heti két vizitük során a gyerekkórházak mellett fejlesztő óvodákba, sérültekkel foglalkozó intézményekbe és idősek otthonába is rendszeresen ellátogatnak.

 

Ausztria:  

Az osztrák Rote Nasen szervezet 1994-ben jött létre Dr. Max Friedrich, Monica Culen és Giora Seeliger vezetésével. Utóbbi ma is az alapítvány művészeti vezetője, és nagy szerepet játszott a magyar alapítvány megszervezésében. Bohócaik a felvételi után színészi, pantomimes, bűvész és pszichológiai képzést kapnak. A későbbiekben is részt kell venniük továbbképző workshopokon. A képzésben nagy hangsúlyt fektetnek a páros munkára, bohóc-improvizációk felépítésére. Kiemelkedő a bűvésztudásuk is. Sajnálatosan kevés szerep jut viszont a működő bohócok pszichológiai képzésének. Kezdetben célzottan csak gyerekekkel foglalkoztak, tevékenységi körük azonban tovább bővült. 1999-től geriátriai programjuk keretében idősek otthonába is rendszeresen járnak. Rehabilitációs programjuk során pedig speciálisan képzett bohócpárok foglalkoznak rehabilitációs fejlesztésen résztvevő, amputáción átesett vagy balesetet szenvedett betegekkel. Ma 50 bohócuk 5 megye 20 kórházát képes ellátni.

 

Svájc:

Az 1996-ban alapított Hôpiclown alapítvány 4 bohóccal kezdte meg működését Genfben. Az alapítók (a genfi gyermekkórház vezetői) a Rire médecin-től kértek segítséget bohócaik képzéséhez és alapszabályaik megalkotásához, mert így látták biztosítottnak megőrizni azt a professzionalitást, amit a francia alapítvány képvisel. Az elmúlt évek során megduplázták bohócaik számát, és új kórházakat nyitottak. Cserekapcsolatot tartanak fenn a párizsi Le rire médecin-nel, a lyoni Vivre aux éclats-tal, a grenoble-i Soleil Rouge-al és a kolumbiai Mediclaunnal. Részt vesznek egymás továbbképzésein és rendszeresen küldenek egymáshoz bohócokat, hogy megismerjék egymás munkastílusát. Párban dolgoznak. Fontosnak tartják, hogy a két bohóc között teljes legyen az összhang, mert ez kisugárzik a környezetükre, így hatni tudnak a nővérek, orvosok vagy a gyerekek közti kapcsolatra.

 

Spanyolország:

Sergio Claramunt alapításával jött létre az első bohócdoktor alapítvány Spanyolországon belül Valenciában 1999-ben. Sergio Franciaországban kapott színész- és táncosképzést, majd egy párizsi bohóciskolában tanult. Így érthető is, hogy a Payasospital alapításához a franciáktól kért segítséget. Az első évben a Le rire médecin egy bohócának a segítségével folyt a spanyol bohócdoktorok képzése és a kórházakkal való kapcsolatfelvétel. Ma 17-en dolgoznak bohócként az alapítványnál, a legtapasztaltabb 300 órát, a csapathoz legújabban csatlakozott bohóc 15 órát dolgozott. Cserekapcsolatot tartanak fenn Mallorcával és Franciaországgal, így bohócaik figyelemmel kísérhetik külföldi társaik munkáját, hazatérve pedig beszámolót tartanak tapasztalataikról. Működési szabályzatukat is a francia szervezettől vették át.

Mindig párban járják a kórházakat, egyedül semmilyen esetben sem indulhatnak dolgozni. Nincsenek állandó párok, de minden kórháznak van egy felelős bohóca, aki rendelkezik a belső információkkal. Szoros kapcsolatot tartanak fenn az orvosokkal. Minden bevetés előtt civilben összegyűlnek az adott osztály orvos-csapatával egy megbeszélésre, ahol informálódnak a gyerekek betegségéről, jelenlegi állapotáról, kezeléséről. A munka végeztével pedig a bohócok mondják el tapasztalataikat a nővéreknek és orvosoknak.

A kórház szinte valamennyi részlegét látogatják. Az újszülött osztályon zenélnek, karba veszik a kicsiket, de kiemelt fontosságú a nővérekkel és a szülőkkel való foglalkozás is. Az intenzív osztályon a higéniai szabályokhoz alkalmazkodva végzik a munkájukat. Elkísérik a gyerekeket a műtőbe, és megvárják, míg beviszik őket. Nem ritkán beavatkozásra is behívják a bohócokat. Murciában és Valenciában egy nemrég indult kísérleti program során a lumbális punkció alatt is ott van egy bohóc, lekötve ezzel a beavatkozáson áteső gyerek figyelmét. Ez természetesen speciális feltételeket igényel. Külön bohócruhát használnak, amit ott hagynak fertőtleníteni, és gyakran különleges elhelyezkedésre van szükség: ágy alá bújva, vagy asztalra fekve báboznak, zenélnek.

Mára Spanyolország több nagyvárosában is működik bohócdoktor alapítvány melyek szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással. Ilyenek Barcelonában a Pallapupas, Valentiában a Payasospital, Palma de Mallorcán a La Sonrisa Medica, Murciában a Pupaclown, de működnek bohócdoktorok Madridban és Granadában is.

Dél-Amerikában még nem működnek bohócdoktorok, bár születtek már kezdeményezések ilyen célú alapítvány indítására. Mexikóban, Braziliában és Peruban azonban virágzik a nevetésterápia (Risaterapia), melyet főként felnőtteknél alkalmaznak.

 

Magyarország:

A magyarországi Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alpította az osztrák Rote Nasen szervezet. Elsőként az ország legrégebbi gyerekkórházában, az I. sz. Gyermekklinkán viziteltek a gyógyító bohócok. Budapesten jelenleg 17 bohócdoktor dolgozik az alapítvány keretin belül, Miskolcon 3, Nyíregyházán 3, Pécsett 4. Mindannyian hivatásos előadóművészek.  Az Alapítvány nagy hangsúlyt feketet a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetre vonatkozó képzésére. Greifenstein János művészeti vezető felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta vagy előadóművész tartott már kurzust számukra. Olyan külföldi vendégtanárokis,  mint Eric de Bont (Hollandia), Giora Seeliger (Ausztria), Gery (Csehország), Shirley Roden (Anglia).  A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Greifenstein János mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek tevékenysége kizárólag a gyermekkórházak betegeinek és az otthonban élő idősek állapotjavítására irányul. Költségeit adományokból fedezi. Bár a nevetés nem mérhető számokban, álljon itt néhány adat az alapítvány nyilvántartásából. A bohócdoktorok 1999-ben 3084 gyereket látogattak meg. Ez a szám 2000-ben 4981-re, 2001-ben 6250-re nőtt. 2002-ben 11650, 2003-ban pedig már 13430 betegágyhoz jutottak el.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság közösen alapított Heim Pál Emlékérmét 2002. évben a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nyerte el. Két évvel ezelőtt Göncz Árpád felesége volt az első, aki megkapta ezt a kitüntetést. A díjat a két társaság 2000-ben alapította azon szakmán kívülieknek, akik a gyermekek egészségügyéért kiemelkedően és tartósan tevékenykednek. Az indoklás szerint „a Piros Orr Bohócdoktorok évek óta hathatósan működnek közre a tartósan beteg – elsősorban haemato-onkológiai betegek – psychés terhelésének csökkentésében.” Kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyermekorvosok részéről is megerősítést nyert a bohócdoktorok munkájának fontossága.

Molnár Lajos, egészségügyi miniszter 2006. június 30-án, a Semmelweis Nap alkalmából, Elismerő Oklevelet adott át a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak felelősségteljes és példamutató munkájuk elismeréseképpen.

2006. június 3-án a beteg és elesett gyermekek élethelyzetének javítása érdekében kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységéért a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak a Magyar Úttörő Szövetség a Gyermekekért Díjat adományozta.

 

Jelenleg az alábbi kórházakban dolgoznak a Piros Orr Alapítvány bohócdoktorai:

  • Budapest I. sz. Gyermekklinika  (1996. óta)
  • Madarász utcai Gyermekkórház (2000. óta)
  • Bethesda Gyermekkórház (2001.óta)
  • Nemzetközi Pető Intézet (2003 óta)
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (2003 óta)
  • Szent János Kórház (2008 óta)
  • Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház
  • Győri Petz Aladár Megyei Kórház (2002 óta)
  • BAZ Megyei Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc (2003 óta)
  • Pécsi Gyermekklinika (2003 óta)

 

Szakmai felfogás-különbség miatt egy kisebb, bohócokból álló csapat 2000 januárjában kivált az Alapítványtól és Balogh László (azaz Lala bohóc) vezetésével létre hozták a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt. Jelenleg 8 bohóc dolgozik náluk, és három kórházat látogatnak: a Heim Pál Gyermekkórházat, a II. számú Tűzoltó utcai Gyermekklinikát és a szombethelyi Makusovszky Kórházat. Céljaik között szerepel felnőtt kórházak látogatása is. Tartottak is már több helyen próba-viziteket, de az új kórháznyitás anyagi okokból még várat magára. Bohócaik főként hivatásos artistaművészek, akik ’civilben’ is a cirkuszművészet világában dolgoznak. Ennek ellenére az alapítvány több hónapos képzésén kell részt venniük a jelentkezőknek, mielőtt bohócdoktorként munkába állhatnának.

Munkafelfogásuk több ponton is különbözik a Piros Orr Alapítványétól, és a Piros Orr által képviselt osztrák úttól el is határolódnak. Christensen helyett is inkább Patch Adamshez kötik magukat, és ennek megfelelően az orvosi oldalat képviselik erőteljesebben. Viziteikre minden alkalommal visznek magukkal egy orvost is, aki végig jelen van a bevetés alatt. Ezáltal szeretnének az orvosoknak is mintát mutatni a gyerekekkel való kommunikációban.. Akcióikat is jórészt konkrét orvoslásra viszik ki (vizitelnek, műtenek…). Gyakran élnek az orvosi nyelvhasználattal (belső szervek,betegségek…)

Számos szervezet dolgozik még azon, hogy a művészet terápiás hatását eljuttassa a kórházban fekvő beteg gyerekekhez. Ezek az alapítványok nem bohócdoktorokkal, hanem bűvészekkel, zenészekkel, képzőművészekkel dolgoznak, akik koncerteket, kézműves foglalkozásokat, mesés felolvasásokat tartanak a betegágyak mellett. 

 Sajnos nem csak képzett, a munkájukat komolyan vevő bohócok kerülnek a kórházak közelébe. Magam is találkoztam már dúsan sminkelt, flitteres ruhába öltözött party-bohócokkal gyerekosztályon, akik a csillogó külső ellenére a szakmai követelmények minimumával sem rendelkeztek, és civil beszélgetésbe elegyedtek egymással házassági problémáikról, miközben lufit hajtogattak egy-egy gyereknek. Természetesen őket nem sorolom a bohócdoktor név alá, és velük ez az írás semmilyen formában nem kíván foglalkozni.

                                                                                                                                                                                      /Kárász Eszter írása/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: