A Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány

Mivel Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg ezt a tevékenységet, jelenleg is a legnagyobb területet ellátó szervezet hazánkban és az új bohócdoktorok képzését is az Alapítvány biztosítja, a következőkben ennek a szervezetnek a jelenlegi helyzetéről és működéséről lesz szó.

Budapesten jelenleg 17 bohócdoktor dolgozik az alapítvány keretin belül, Miskolcon 3, Nyíregyházán 3, Pécsett 4. Mindannyian hivatásos előadóművészek.  Az Alapítvány nagy hangsúlyt feketet a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetre vonatkozó képzésére. Greifenstein János művészeti vezető felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta vagy előadóművész tartott már kurzust számukra. Olyan külföldi vendégtanárokis,  mint Eric de Bont (Hollandia), Giora Seeliger (Ausztria), Gery (Csehország), Shirley Roden (Anglia).  A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Greifenstein János mellett  számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek tevékenysége kizárólag a gyermekkórházak betegeinek és az otthonban élő idősek állapotjavítására irányul. Költségeit adományokból fedezi. Bár a nevetés nem mérhető számokban, álljon itt néhány adat az alapítvány nyilvántartásából. A bohócdoktorok 1999-ben 3084 gyereket látogattak meg. Ez a szám 2000-ben 4981-re, 2001-ben 6250-re nőtt. 2002-ben 11650, 2003-ban pedig már 13430 betegágyhoz jutottak el.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság közösen alapított Heim Pál Emlékérmét 2002. évben a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nyerte el. Két évvel ezelőtt Göncz Árpád felesége volt az első, aki megkapta ezt a kitüntetést. A díjat a két társaság 2000-ben alapította azon szakmán kívülieknek, akik a gyermekek egészségügyéért kiemelkedően és tartósan tevékenykednek. Az indoklás szerint „a Piros Orr Bohócdoktorok évek óta hathatósan működnek közre a tartósan beteg – elsősorban haemato-onkológiai betegek – psychés terhelésének csökkentésében.” Kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyermekorvosok részéről is megerősítést nyert a bohócdoktorok munkájának fontossága.

Jelenleg az alábbi kórházakban dolgoznak bohócdoktorok:

  • Budapest I. sz. Gyermekklinika  (1996. óta)
  • Madarász utcai Gyermekkórház (2000. óta)
  • Bethesda Gyermekkórház (2001.óta)
  • Nemzetközi Pető Intézet (2003 óta)
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (2003 óta)
  • Szent János Kórház (2008 óta)

 

  • Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház
  • Győri Petz Aladár Megyei Kórház (2002 óta)
  • BAZ Megyei Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc (2003 óta)
  • Pécsi Gyermekklinika (2003 óta)

Hozzászólás