A bohócdoktor születése

A bohócdoktor névvel a legtöbben a híressé vált Patch Adams című filmen keresztül ismerkedtek meg. A filmben Robin Williams által alakított orvos 20 munkatársával indította el kórházát,miután 43 évesen elvégezte az orvosi egyetemet. Olyan kollégékat vett maga mellé, akik a testi tünetek ketelésén túl a lelki gyógyítást is hasonló fontosságúnak tartották. Ma 1000 fős kórházat vezet Californiában.

Az első kórházi „Bohócterápia részleget” (Clown Care Unit) Michael Christensen hozta létre 1986-ban, New Yorkban. Christensen színházi tanulmányai végeztével Paul Binderrel közösen megalapította az azóta világhírűvé vált Big Apple Circust. Itt lépett először porondra bohóckaraktere, Mr. Stubs (Borosta), aki 1986-ban immár Dr. Stubs-ként először látogatta meg fehér köpenyben és piros orrban a beteg gyerekeket. Az ötlet akkor jutott eszébe, amikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Azóta világszerte értelmet nyert a szó: bohócdoktor. Európa számos országában jöttek létre hasonló alapítványok, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban és Svédországban is. Christensen ma is New Yorkban dolgozik. Bohócdoktorainak száma meghaladja a 90-et. Számos díjjal ismerték el munkásságát. Többek közt birtokosa a humanitárius munkáért járó Raul Wallenberg díjnak, de magáénak tudhatja a gyermekorvosok által odaítélt – nevével ellentétben komoly elismerésnek számító – Vörös Csontváz díjat is. New Yorkban nemzeti kincsként tartják számon.

A magyarországi Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alpította az osztrák Rote Nasen szervezet. Elsőként az ország legrégebbi gyerekkórházában, az I. sz. Gyermekklinkán viziteltek a gyógyító bohócok. Ma Budapesten 6, Pécsett 2, Győrben, Miskolcon és Nyíregyházán egy-egy intézményben viszik el a beteg gyerekeknek a nevetés gyógyító erejét.

Greifenstein János, az alapítvány művészeti vezetője így nyilatkozik a bohócdoktori munkáról:

Mikor a betegség megtámadja a testet, hadrendbe állnak az orvosok, és pirulával, injekcióval, műtéttel küzdenek a támadás ellen. Ám a betegség megtámadja a lelket is. Mégpedig igen alattomosan. A lélek betegsége mindig fertőző. Nem csak a beteg gyerek lelke sérül, hanem a szülőké, rokonoké, barátoké is. Mindenkié, aki személyes kapcsolatban van a beteggel. Nem kivétel ez alól az orvos és a nővér sem. Nekik még azzal a nehézséggel is szembe kell nézniük, hogy kórházban kell tartaniuk, meg kell szúrniuk a gyereket…további lelki sebeket kell ejteniük a gyógyulás érdekébenMi, bohócdoktorok nyugalmat próbálunk adni a betegség feldolgozásának lelki folyamatában. Igyekszünk megtalálni a kisbetegekben működő belső erőket, azokat „kézen fogjuk” és „megdolgoztatjuk”. A nevetés igen fontos gyógyszer, mert a lélekre fordított figyelemmel segít a gyógyulásban.

 

2006-ban Michael Christensen Magyarországon járt, és csatlakozott egy vizit erejéig a Piros Orr bohócdoktoraihoz:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: